flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Затверджено графік чергування суддів та працівників апарату Карлівського районного суду при підготовці та проведенні чергових місцевих виборів 2020 року

08 вересня 2020, 10:01

05 вересня 2020 року розпочався процес з підготовки та проведення чергових місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня 2020 року. Цього року вибори відбуватимуться за новим Виборчим кодексом, що враховує нову територіальну основу України. Під час виборів буде врахований кількісний аспект – залежно від кількості виборців у громаді виборчий процес матиме особливості. 

Так, на  період виборчого процесу у Карлівському районному суді Полтавської області встановлено особливий режим роботи для суддів і працівників апарату суду в позаробочий час, святкові і неробочі дні, а також напередодні дня виборів та в день виборів безпосередньо.

Особливий режим роботи встановлюється з метою належного організаційного забезпечення підготовки та розгляду адміністративних справ відповідної категорії з додержанням строків, передбачених Кодексом адміністративного судочинства України.

Отже, приймання документів і справ, пов’язаних з виборчим процесом, здійснюватиметься не лише у звичайний робочий час суду – з 8:00 год. до 17.00 год. (у п’ятницю – до 15:45 год.), але й у позаробочий час, вихідні та святкові дні.

Такий режим роботи суду триватиме до завершення виборчого процесу. Більш детально з графіком чергування суддів та  працівників апарату Карлівського районного суду Полтавської області  можна ознайомитися тут.

З метою попередження можливих непорозумінь, пов’язаних із внесенням змін до списків виборців, Карлівський районний суд Полтавської області доводить до відома громадян, що відповідно до ч. 3 ст. 31 ЗУ «Про місцеві вибори», кожен громадянин має право ознайомитися із списком виборців у приміщенні відповідної дільничної виборчої комісії та перевірити правильність внесених до нього відомостей.

Громадянин має право звернутися до відповідної дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців чи суду за місцезнаходженням виборчої дільниці щодо допущених при складанні попереднього списку виборців неточностей, у тому числі, невключення, неправильного включення або виключення із списку виборців його або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися.

Враховуючи, що найбільш численними є звернення громадян до суду з адміністративними позовами щодо уточнення списку виборців, роз’яснюємо основні їх правила подання та подальшого судового розгляду

Відповідно до статті 274 КАС право звернутись з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі.

Позовна заява про уточнення списку виборців подається до суду у двох примірних, виключно в письмовій формі та без сплати судового збору. Позовну заяву може бути подано не пізніш як за два дні до дня голосування, тобто до 24.00 год. 22 жовтня 2020 року включно (четвер). Позовні заяви, які надійшли до суду після закінчення строків, передбачених законодавством (після 24.00 22.10.2020 р.), суд залишає без розгляду. Днем подання позовної заяви є виключно день її надходження до суду. Дані строки подовженню або поновленню не підлягають. Адміністративні справи щодо уточнення списку виборців розглядаються у дводенний строк після надходження позовної заяви до суду, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, - невідкладно. Постанови щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно. За наявності підстав суд виносить постанову, яку слід негайно передати до дільничної виборчої комісії або в орган ведення Державного реєстру виборців.

Позовна заява щодо дій чи бездіяльності засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, що порушують законодавство про вибори та референдум подається до Карлівського районного суду як до адміністративного суду.

Окремо звертаємо увагу громадян,  що всі інші питання, пов’язані з виборчим процесом вирішуються окружним адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача у справі.