flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чи існує у чоловіків батьківський інстинкт?

05 жовтня 2023, 11:33

Всі ми знаємо про материнський інстинкт, адже він має фізіологічну та психо-емоційну основу, що пов’язує дитину та матір. Науковці стверджують, що його пробуджує спеціальний гормон — пролактин. Однак у батька дитини нічого подібного не виробляється. Чи існує батьківський інстинкт? Відповідь на це питання дає судова практика – існує.
За загальним правилом, у випадку, коли мати і батько перебувають між собою у зареєстрованому шлюбі, презюмується, що дитина походить від подружжя. А ось у випадку, коли мати та батько малечі не перебувають у шлюбі між собою, відповідно до ч. 2 ст. 125 Сімейного кодексу України, походження дитини від батька визначається або за спільною заявою матері та батька дитини, або за рішенням суду. Тож в судовій практиці все частіше зустрічаються спори щодо визнання батьківства дитини.
Карлівський районний суд Полтавської області нещодавно розглянув одну з подібних справ. Судом було встановлено, що 34 річний чоловік та 28 річна жінка раніше перебували у фактичних шлюбних відносинах між собою. Від спільного проживання вони мають двох малолітніх дітей. При реєстрації народження дітей запис про батька був зроблений зі слів матері відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України. З народження дітей батько проживає разом з ними однією сім’єю, разом проводять час, він купує їм речі, продукти харчування та повністю забезпечує потреби дітей. Діти визнають його батьком. В свою чергу, матір дітей не проживає з ними понад два роки. Вона лише інколи приїздить до дітей, матеріальної допомоги на їх утримання не надає.
Судовим рішенням в означеній справі згаданого чоловіка було визнано батьком цих дітей. Тепер це дозволить внести зміни до актових записів про народження дітей, що матиме значення для прав та обов’язків, покладених законодавством на батьків, щодо виховання і утримання дітей. Ця подія також матиме вплив в майбутньому на права спадкування, інші юридично значущі факти, які пов’язані з кровним спорідненням (наприклад об’єднання сім’ї в зв’язку з виїздом закордон тощо).
Отже, підсумуємо, визнання батьківства — це волевиявлення особи, яка вважає себе батьком дитини і це одне з найактуальніших питань у сімейному праві України. Адже встановлення факту походження дитини від даного чоловіка зумовлює не тільки необхідність виконання ним батьківських обов'язків, визначених законодавством, а і захистить права дітей в майбутньому та усуне велику кількість проблемних питань, які потенційно можуть виникнути у цих дітей згодом.

Прес-служба суду