flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Бажання є? Будуть і способи.

22 вересня 2023, 11:43

Чинним законодавством встановлено, що той із батьків, який проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні і має право спілкуватися з нею, а інший з батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати цьому, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини. Однак буває, що після розірвання шлюбу стосунки між колишнім подружжям настільки зруйновані, що мирно домовитися про спілкування з дитиною не виходить. У такому разі спір вирішується в судовому порядку за обов’язкової участі органу опіки та піклування.

Так, минулої п’ятниці Карлівський районний суд Полтавської області розглянув цивільну справу за позовом  30 річного мешканця Ланнівської громади до своєї колишньої дружини про усунення перешкод у спілкуванні з дитиною. Розгляд справи відбувався за участі представників органу опіки та піклування – Виконавчого комітету Ланнівської сільської ради.

Під час розгляду справи судом встановлено, що попри наявність дозволу органу опіки та піклування на систематичні побачення батька з дитиною, мати дитини не дозволяла йому спілкуватися з нею та позбавила батька можливості брати участь у вихованні їхньої спільної малолітньої дитини.

За результатами судового розгляду було прийнято рішення про зобов’язання матері не чинити перешкод батьку у спілкуванні з дитиною. А також встановлено батьку за згодою та бажанням дитини, з врахуванням стану здоров’я дитини та погодних умов, декілька способів її виховання.  Зокрема, це будуть систематичні побачення з дитиною у перші та треті суботу і неділю місяця з 14 години 00 хвилин до 18 години 00 хвилин, як в присутності матері так і за її відсутності, за місцем проживання дитини або батька, а також в місті (селі) та дитячому садочку (школі) і у будні дні та свята – за попередньою домовленістю (не менш ніж за 12 годин) між батьками.

А от скласти конкретний графік спілкування з дитиною батькам доведеться вже самостійно, в залежності від обставин і особливостей сімейних відносин.

Варто знати, що за систематичне порушення порядку зустрічей, визначеного через суд, один з батьків має право вимагати зміни місця проживання дитини (наприклад, якщо матір буде продовжувати  категорично відмовляти батькові в можливості бачити і виховувати дитину, останній може домогтися, щоб дитина проживала з ним).

Прес-служба суду