flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відлуння війни.

24 серпня 2023, 11:51

Минулого тижня Карлівський районний суд Полтавської області розглянув кримінальне провадження за фактом незаконного поводження із бойовими припасами та вибуховими речовинами.
Зокрема, під час судового розгляду встановлено, що на початку жовтня місяця 2022 року, у першій половині дня, 53-річний мешканець Куп’янського району, Харківської області, перебуваючи у лісі, що на той час був розташований в зоні проведення бойових дій, знайшов на землі дві гранати «Ф-1» та 1 гранату «РДГ-П», споряджені запалами УЗРГМ-2. У подальшому цей чоловік свою знахідку переніс до власного домогосподарства, де сховав її у поліетиленовому пакеті біля сходин до вхідних дверей у будинок і незаконно зберігав до моменту її виявлення і вилучення правоохоронцями.
За результатами судового розгляду цієї справи вказаного громадянина було визнано винним у незаконному поводженні із бойовими припасами та вибуховими речовинами і призначено йому покарання у виді позбавлення волі строком на три роки.
Слід зауважити, що на момент розгляду цієї справи нашим судом обвинуваченого вже було умовно засуджено до 5 років позбавлення волі іншим судом за нанесення ним умисного тяжкого тілесного ушкодження своєму знайомому. Таким чином, до призначеного покарання Карлівського райсуду було приєднано невідбуту частину покарання за попереднім вироком іншого суду і за сукупністю вироків остаточно призначено йому покарання у виді 5 років 1 місяця реального позбавлення волі. До набрання законної сили вироком суду засуджений перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом.
Хочемо звернути увагу громадян, що чинним законодавством України чітко регламентовано порядок отримання дозволу на зберігання і використання зброї. У разі порушення цих вимог або використання зброї, бойових припасів чи вибухових речовин з метою завдати шкоди фізичній особі, інтересам суспільства або держави, як бачимо, настають правові наслідки.
З початком війни в цивільного населення все частіше з’являється незареєстрована зброя, бойові припаси та вибухові речовини. І це зовсім не спосіб захисту від ворога, а потенційна небезпека для пересічних громадян. За незаконне придбання, носіння і зберігання вогнепальної та холодної зброї, бойових припасів або вибухових речовин, їх застосування передбачено кримінальну відповідальність. Покарання буде невідворотним.

 

Прес служба суду